Cubaanse Sandwich

Delicatesse winkel

Mensen eten sindsdien in vele culturen verschillende soorten delicatesse. Een van de meest voorkomende sandwiches is de Cubano sandwich of in de volksmond Cubaanse sandwich, die populair is in de stad Miami in Florida. Je kunt een Cubaanse sandwich maken met ingrediënten als gegrild varkensvlees, ham, augurken, sla, tomaat en mayonaise. In Cuba worden sandwiches ‘rustdag’ genoemd omdat ze tussen twee sneetjes brood worden geserveerd. Cubaanse sandwiches worden traditioneel gegeten met Cubaanse koffie.

Het broodje werd later populair in andere landen, zoals de Verenigde Staten, Engeland en Spanje na de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk verwarden Amerikanen en Spanjaarden de sandwich met de hamburger. Na veel onderzoek werd het woord Burgman gebruikt om dit gerecht aan te duiden in deense beschrijving dat de vulling vergelijkbaar is met een donut. In Argentinië is de naam voor de sandwich Chapati. In Algerije wordt het ook Zilli Kouli genoemd en aangeduid als onderkaak of brood. In Kashmir wordt de sandwich Sribai genoemd en in Noordwest-Pakistan duidt het woord zowel een maaltijd als een sandwich aan. Het heet een gesneden snee brood waarop met de vingers wordt vastgehouden en gegeten met boter erop.

In Israël wordt het broodje gemaakt met tomaten van eigen bodem. Het is ook een goedkoop gerecht, aangezien het vegetarisch is en de laatste tijd populairder is geworden door de grote vraag op de wereldmarkt. Net als veel andere landen hebben de Cubanen hun eigen recente wijzigingen aangebracht en door de jaren heen nieuwe ingrediënten toegevoegd. Uit recent onderzoek blijkt dat je nog steeds ansjovis, kaas en reuzel in een Cubaanse sandwich kunt krijgen. Ook gangbare ingrediënten zoals rijst en bonen zijn te vinden in Caribische gourmetten. In Sao Paulo, Brazilië, zegt de plaatselijke bevolking dat het eigenlijk hoefelade zou moeten heten, omdat het wordt gemaakt van tarwe, eieren en melk.

Ongeacht wat de wereld van deze heerlijke snack vindt, is het een smaak die het meest bekend zal zijn bij Amerikaanse shoppers. Het vroegste bewijs van het bestaan ervan dateert uit de 17e eeuw in Frankrijk. Een mengsel van hardgekookt ei en ham werd op een stokje aan de consument geserveerd. Van daaruit won het broodje aan populariteit door de “Spacio delante”, een recept voor gebakken eieren dat in de jaren 1800 werd geïntroduceerd. Deze specifieke combinatie van gebakken ei en ham staat bekend als een beat gebakken ei en ham sandwich. Vandaag de dag is het gebruikelijk om dit gerecht te zien met de toevoeging van sla, tomaat, augurken, ui en mayonaise.

Ongeacht wanneer het werd gecreëerd, is de Cubaanse sandwich uitgegroeid tot een steunpilaar van de Cubaanse gemeenschap in Miami, Florida, en wordt zelfs zo ver terug genoemd als de presidenten de ingrediënten en het formaat van de originele Cubaanse sandwiches hebben gecompromitteerd, waardoor het voor bezoekers nog gemakkelijker te herkennen is. Aangezien het eten zowel in Miami als in Cuba favoriet blijft, zal het zich over de hele wereld blijven uitstrekken om door mensen over de hele wereld te worden gegeten als een opwindende nieuwe voedseltrend die rijp is met Cubaanse smaken en een unieke smaak.

Lees meer

Online noten 
Online wijn 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.