Koffie en cafeïne

Afrikaanse koffie

Een koffieplant is een enkele plant die onderling verbonden is door zijn oorsprong in één plant. De cafeïne die hij bevat is een stimulerend middel, waarvan wordt aangenomen dat het werkt door het centrale zenuwstelsel te stimuleren. Koffiebonen worden overal in de tropen geteeld. Hoewel oorspronkelijk werd aangenomen dat koffie alleen werd gedronken door de rijken, wordt het nu ook door het gewone volk gedronken. Naarmate de wereldeconomie opener wordt, neemt het koffieverbruik zelfs toe.

De twee hoofdbestanddelen van koffie, cafeïne en cafeïnezuur, worden vaak gegroepeerd onder het woord cafeïne. Zowel cafeïne als cafeïnezuur werken via het centrale zenuwstelsel, stimuleren de hersenen en veroorzaken exogene zenuwprikkeling; zij zorgen er ook voor dat ons lichaam zuurstof opneemt. Cafeïne en cafeïnezuur kunnen worden geclassificeerd als stimulerende middelen, aangezien zij de opname van zuurstof door het lichaam verhogen, de capaciteit van het hart om meer bloed te pompen vergroten en het niveau van dopaminetransiënten door de hersenen verhogen. Over dopamine gesproken, het is een neurotransmitter die het genotcentrum in onze hersenen stimuleert, waardoor we worden aangespoord om te gaan doen. Nu u de geschiedenis van dopamine een beetje kent, moet u er niet aan denken uzelf er te veel van te geven.

De slechte kant van cafeïne: Overdosis

Het is duidelijk dat als u te veel cafeïne drinkt, u nadelige gevolgen voor uw gezondheid zult ondervinden, waaronderoseurvedoceandra ontwenningsverschijnselen. Ernstige ontwenningsverschijnselen kunnen ook leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn, nervositeit, prikkelbaarheid en verslaving aan een andere drug, dus het is belangrijk om te meten hoeveel cafeïne je binnenkrijgt. Overmatige hoeveelheden cafeïne zijn in verband gebracht met hyperactiviteit bij kinderen en stimulerende of verdovende effecten bij volwassenen.

Voordelen van Afrikaanse koffie

Koffie bevat verschillende belangrijke voedingsstoffen, waaronder kathecanthagen, magnesium en zink. Zowel cathecanthagen als magnesium zijn essentieel in tal van processen in het lichaam. Ze spelen een rol bij de energieproductie en het metabolisme, en beide kunnen door de andere twee worden afgebroken om een energieboost te geven. Essentiële vetzuren, waarvan beide belangrijk zijn voor de hersenfunctie, worden in wisselende hoeveelheden in koffie aangetroffen. Omega-3 vetzuren, die in koffie voorkomen, worden ook in verband gebracht met gezondere hersenen.

Cafeïne is een geweldige hongerstiller en produceert doorgaans een hoger aantal dopamine-haalimpulsen per dag dan andere drugs. Cafeïne is ook een van de meest misbruikte drugs, veel mensen zijn eraan verslaafd zonder het te beseffen.

Het belangrijkste ingrediënt in koffie dat het verslavend maakt, is cafeïne. Hoewel cafeïne niet als een harddrug wordt beschouwd, is het toch een stimulerend middel en mensen die eraan verslaafd zijn, hebben er een aantal gezondheidsproblemen aan overgehouden.

Het is bekend dat cafeïne het centrale zenuwstelsel en verschillende dopaminereceptoren in de hersenen stimuleert, wat hoofdpijn verlicht, het geheugen en het humeur bevordert en ook verschillende soorten energie boosts geeft. Bovendien blijkt cafeïne ook een rol te spelen bij het stoppen van bepaalde ziekten en symptomen, zoals diabetes, coronaire hartziekten en zelfs astma.

De beslissing is aan jou, maar heb je echt een energie drank nodig met honderden ingrediënten en duizenden mogelijke combinaties? Doe gewoon je eigen onderzoek en beslis uiteindelijk voor jezelf of je cafeïne in je lichaam wilt stoppen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.